Binnendeuren - Dat doet de deur dicht!


Deuren kunnen op verschillende manieren open en dicht. Draaideuren met scharnieren of schuifdeuren zijn vast het eerste waar je aan denkt. Maar er is veel meer! Lees verder wat er mogelijk is op het gebied van binnendeuren en wat aansluit bij jouw woonwensen.

Magneetslot  Aan één kant van draaideuren zitten zogezegd scharnieren. Aan de andere zijde sluit de deur dankzij het deurslot. We gebruiken ook de term “slot” bij deuren die geen extra vergrendeling met sleutel hebben. Niet meer verwarrend toch? Voor beidMagneetslot  Aan één kant van draaideuren zitten zogezegd scharnieren. Aan de andere zijde sluit de deur dankzij het deurslot. We gebruiken ook de term “slot” bij deuren die geen extra vergrendeling met sleutel hebben. Niet meer verwarrend toch? Voor beid

Deurjargon: stomp of opdek

Laten we starten bij wat het meest gebruikelijk is: draaiende deuren met scharnieren links of rechts, afhankelijk waar je het draaipunt wilt hebben. Draait de deur naar je toe de woonkamer in of van je af richting de hal? Sommige deuren vallen in het kozijn andere tegen het kozijn. Hiermee hebben we direct een stukje jargon te pakken, stomp en opdek zoals hieronder de afbeelding verduidelijkt. Het rode gedeelte valt bij opdek tegen het kozijn. Bij een opdek situatie hebben we het niet over scharnieren maar spreken we van paumelles.

wat is verschil tussen stomp en opdekwat is verschil tussen stomp en opdek
opdek paumelles kleur wit of zwartopdek paumelles kleur wit of zwart

Kleur/uitvoering

Wat heeft dit met styling en interieur te maken, saai zul je zeggen! Nou, je bent er vast mee eens dat deuren enorm van invloed zijn op de stijl van het interieur. De afwerking van de deur is hierin sterk bepalend samen met het deurbeslag. Deurbeslag omvat alles wat in en rond een deur gehangen wordt, van deurkruk tot inderdaad, scharnier! Daarom zijn onze binnendeurscharnieren verkrijgbaar in zwart, staal en rvs. Paumelles zijn er in het zwart en staalkleur. Bij zwart leveren we uiteraard zwarte schroeven. Aan alle details gedacht en jij kiest!

verschil tussen scharnier paumelleverschil tussen scharnier paumelle

Invisible scharnieren

Leuk die kleuren maar kan het nog strakker? Natuurlijk kan dat. Ken je dan invisible scharnieren al? Kijk maar eens naar de foto’s hieronder. Deze scharnieren voor stompe deuren zie je niet als de deur gesloten is. Ook als de deur open staat valt de invisible scharnier nauwelijks op. Zo zie je bij de zwarte variant geen schroeven of andere bevestiging. Deze zit namelijk verstopt onder de afdekkap, ofwel ook onzichtbaar! Naast zwart is er rvs-look.

invisible scharnieren onzichtbaarinvisible scharnieren onzichtbaar

Magneetslot

Aan één kant van draaideuren zitten zogezegd scharnieren. Aan de andere zijde sluit de deur dankzij het deurslot. We gebruiken ook de term “slot” bij deuren die geen extra vergrendeling met sleutel hebben. Niet meer verwarrend toch? Voor beide type deuren, stomp en opdek, is er naast het mechanische slot, ook het magneetslot beschikbaar.

magneetslot en sluitpotje binnendeurenmagneetslot en sluitpotje binnendeuren

Je hoeft de deurklink dus niet meer naar beneden te doen om de deur te sluiten. In het kozijn zit het magnetische sluitpotje wat deze taak overneemt van de deurkruk. Dit sluitpotje is super strak in vergelijking met een normaal slot. Er zijn geen uitstekende delen en sluit bovendien geruisloos. Verkrijgbaar in zwart of rvs.

 Contactloze magneetdeursluiter

Er is nog een ander magneetslot: de contactloze magneetdeursluiter. Dit type deurslot heeft geen dagschoot. Een dagschoot is het bewegende onderdeel wat je bedient met deurklink, deurknop of sleutel wat zorgt dat de deur sluit. Door het ontbreken hiervan is de contactloze magneetdeursluiter een stuk kleiner in de deur. Ook het gedeelte in het kozijn valt niet op. In plaats van een deurklink is een deurgreep voldoende. Een beweegbare hendel is namelijk niet meer nodig! Geschikt voor stompe deuren.

contactloze magneetdeursluitercontactloze magneetdeursluiter

Meer inspiratie: blog taatsdeuren

In de volgende blog vertellen we je meer over taatsdeuren. Taatsdeuren draaien aan de boven- en onderzijde en kunnen zelfs worden geplaatst zonder deurkozijn! Lees dus snel verder over ruimtelijke vrijheid met taatsdeuren. Tot slot (nu niet in betekenis van deurslot) raden we je aan onze Facebookpagina te volgen. Dan ben je altijd op de hoogte wanneer volgende onderwerpen worden gepubliceerd. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de nodige inspiratie op het gebied van deuren en interieur.

kozijnloos taats binnendeurenkozijnloos taats binnendeuren