Binnendeurprofilering - Wat is jouw profiel?


Wat is jouw profiel

Wanneer jij kiest voor een interieurstijl is het belangrijk dat de binnendeuren hierop aansluiten. Ze verschaffen je immers de toegang tot elke woonruimte en nemen er een centrale plaats in. De uitstraling van een binnendeur wordt in grote mate bepaald door de profilering. In deze blog leggen we uit wat profilering nu precies is, welke type profielen er zijn en welke interieurstijl er bij past.

binnendeurprofilering facet kraal recht ojiefbinnendeurprofilering facet kraal recht ojief

Welke soorten profielen zijn er?

De basis van een binnendeur is het raamwerk wat bestaat uit twee verticale stijlen en horizontale dorpels. Met profilering bedoelen we de binnenkantafwerking van deze deurbasis. Het vlak hier weer binnenin noemen we het paneel, vandaar dat binnendeuren met deze opbouw ook wel paneeldeuren worden genoemd. Binnen de collectie binnendeuren van Weekamp onderscheiden we vier soorten profileringen, facet, kraal, recht en ojief.

Facetprofilering

facetprofilering bij binnendeurenfacetprofilering bij binnendeuren

Facet

Bij facet heeft de profilering een schuine afwerking onder een hoek van ongeveer 45°. Deuren met facetprofilering worden het meest toegepast. Dat komt omdat dit profiel past bij elke woonstijl. Facet is namelijk een tijdloze basisvorm in eenvoud en heeft tegelijkertijd een strak karakter. De schuin geslepen afwerking matcht ook prima bij ander vormen. Dus als jouw plinten bijvoorbeeld een andere afwerking hebben is dit geen enkel probleem! Op de derde foto hieronder zie je een voorbeeld hiervan, de keuken met facet, de deur met kraalprofilering. Van modern tot retro, met facet kun je alle kanten op.

en-suite en kastdeuren met facetprofileringen-suite en kastdeuren met facetprofilering

en-suitedeuren model WK6552-6-A1 en kastdeuren model WK6551-A1 met facetprofilering

binnendeur met facetprofilering stijl retrobinnendeur met facetprofilering stijl retro

binnendeur model WK6532-A1 met facetprofilering

binnendeur kraalprofilering en keuken met facetprofielbinnendeur kraalprofilering en keuken met facetprofiel

binnendeur model WK6522-B2 met kraalprofilering

Kraalprofilering

kraalprofilering bij binnendeurenkraalprofilering bij binnendeuren

Kraal

Kraalprofilering is met zijn ronde vorm een echt klassiek profiel. Van oudsher werd dit profiel niet alleen toegepast bij deuren. Deze afwerking werd ook veelvuldig doorgetrokken in ander sierlijstwerk, van plinten tot lambrisering. Is kraal jouw keuze, voor een harmonieus geheel kun je deze profilering ook in je overige lijstwerk laten terugkomen. Wil je meer rust in je interieur? Kies dan voor aftimmering met minder detail.

 

binnendeur met kraalprofileringbinnendeur met kraalprofilering

binnendeur model WK6521-B2 met kraalprofilering

Klassiek en romantiek

Het zal je nu vast niet verbazen dat kraalprofilering perfect is voor het creëren van een klassieke sfeer zoals een jaren 30 woonstijl, helemaal in combinatie met glas in lood. De ronde vorm sluit ook helemaal aan bij een romantische ambiance. Kortom kraalprofilering: van klassiek tot romantiek.

kraalprofilering klassiek romantischkraalprofilering klassiek romantisch

binnendeur model WK6521-B2 met kraalprofilering en glas in lood

Rechte profilering

rechte profilering bij binnendeurenrechte profilering bij binnendeuren

Recht

Als de hoeken recht zijn afgewerkt spreken we van rechte profilering. Deuren met dit profiel hebben strakke lijnen, ideaal als je op zoek bent naar een modern, minimalistisch of stoer karakter. Helemaal van deze tijd zijn onze industriële binnendeuren. Naast de rechte profilering is de smalle vormgeving kenmerkend binnen deze collectie. Hier tegenover zijn er ook de robuuste modellen met brede maatverhoudingen, perfect bij een modern en stoer interieur.

 

binnendeur rechte profilering sfeerbinnendeur rechte profilering sfeer

binnendeur model WK6301-C3 met rechte profilering

Ingelegde lijsten

Binnen de collectie binnendeuren met rechte profilering verdienen de modellen met ingelegde lijsten speciale aandacht. Hierbij is het profiel extra geaccentueerd met rechthoekige sierlijsten. Deze lijsten lijken als het ware “binnen de rechte profilering gelegd” en verklaart de term ingelegde lijsten. Dit extra lijnenspel creëert unieke vormgeving met diepte. Absoluut een slimme formule met stijlvol wonen als resultaat. Wees voor het ultieme luxe gevoel ook rechtlijnig met je accessoires. Succes gegarandeerd.

binnendeur rechte profilering en ingelegde lijstenbinnendeur rechte profilering en ingelegde lijsten

binnendeur model WK6401-C3 met rechte profilering en ingelegde lijsten

Ojiefprofilering

ojiefprofilering bij binnendeurenojiefprofilering bij binnendeuren

Ojief

Bij ojiefprofilering heeft de afwerking een vloeiende S-vorm. De dwarsdoorsnede van dit profiel is half hol en half bol. Dit geeft een klassieke uitstraling aan de deur. Ojief is een echt historisch profiel wat veel werd toegepast in de Romaanse bouwkunst. Deuren met ojiefprofilering passen perfect in interieurs waarin veel ambachtelijke elementen in terugkomen. Ook in de Hollandse bouwkunst is het profiel veelvuldig toegepast naast deuren in architraven, lambrisering en overige betimmering.

 

binnendeuren ojiefprofilering en glas in loodbinnendeuren ojiefprofilering en glas in lood

binnendeur model WK6865-D2 met ojiefprofilering en glas in lood

Paneelopties

Het grote vlak binnen de profilering noemen we dus het paneel. In plaats van een dicht paneel kun je natuurlijk voor glas kiezen. Sommige deuren hebben meerdere panelen, soms afgewisseld met glas. Zoals de ombouw van de deur aan de binnenkant is voorzien van profilering, heeft het paneel aparte afwerking aan de buitenrand. Je kunt kiezen uit 3 verschillende afwerkingen.

De verschillen

Er zijn dus drie opties waaruit je een paneel kan kiezen: ronde bossing, strakke bossing of het vlakke paneel. Bij ronde bossing heeft de buitenrand een ronding die overloopt in het grote vlak. De schuine strakke bossing is breder en dieper zodat het begint en eindigt met een opstaande rand. Bij het vlakke paneel is er geen onderscheid tussen de rand en de rest van het paneel.

binnendeurprofilering en paneeloptiesbinnendeurprofilering en paneelopties

Paneel met ronde bossing

Bij binnendeuren met facetprofilering wordt het vaakst gekozen voor een paneel met ronde bossing. Dat is niet voor niets. Zoals eerder verteld vloeit deze sierrand, met minimale ronding, elegant over in het grote centrale vlak. Hierdoor is deze combinatie met zijn subtiliteit mooi in balans.

Paneel met strakke bossing

Door te kiezen voor een paneel met strakke bossing leg je meer nadruk op de profilering. Doordat deze bossing dieper ligt dan het grote vlak worden bijvoorbeeld het ojief- en kraalprofiel extra geaccentueerd. De opstaande randen van de strakke bossing geeft de deur nog eens extra karakter, net als de bredere omvang van deze afwerking.

ojiefprofilering met strakke bossingojiefprofilering met strakke bossing

binnendeur model WK6811-D2 met ojiefprofilering en strakke bossing

Vlak paneel

Het vlakke paneel is volledig gelijk, er is geen aparte sierbewerking. Deze optie laat zich het best omschrijven als “een vlakke plaat” en vormt een perfect combinatie met rechte profilering. Hiermee realiseer je bijvoorbeeld een minimalistische, stoere of robuuste stijl. Met eenvoud schep je ook een rustige ofwel ontspannen sfeer. Samen met kraal- of ojiefprofilering zorgt het vlakke paneel voor nuance. Een goede optie als je op zoek bent naar evenwicht met de andere elementen in je interieur.

Bekijken in de showroom

Nu je helemaal op de hoogte bent van profilering bij binnendeuren wil je de deurmodellen vast in echt bewonderen. En dat kan, er is altijd een Weekamp dealer dichtbij. Keuze gemaakt? Gelukkig hebben we korte levertijden zodat je niet lang hoeft te wachten. Want het plaatsen of vervangen van deuren is één van de leukste mijlpalen tijdens een nieuw- of verbouw! Zodra onze monteurs de deuren hebben afgehangen horen zij regelmatig “nu voelt het echt als thuis”. Bij Weekamp Deuren zeggen we daarom: Welkom thuis!

Meer inspiratie #mijnweekampdeur

Volg ons op Facebook voor toekomstige publicaties. Heb je zelf Weekamp deuren? Plaats je foto’s op Instagram, voeg #mijnweekampdeur eraan toe en inspireer! Alle foto’s met deze hash tag vind je ook terug op deze pagina. Dankjewel!